Published by: 0

Există dureri care par să reziste la orice. Clienți care vin și spun „Am fost peste tot. Am încercat masaj, fizioterapie, chiar și medicamente, dar tot mă doare ceafa. Mai ales seara. Mai ales când sunt obosit.” Poate ai avut și tu parte de astfel de cazuri – dureri cervicale care par să aibă o voință proprie, care revin chiar și după ce ai aplicat toate tehnicile pe care le știi.

Și aici vine momentul în care pui o întrebare diferită: dacă nu e despre forță, dacă nu e despre a „înmuia” musculatura cu presiuni puternice, ci despre a permite corpului să înțeleagă ce i se întâmplă?

Am lucrat de multe ori cu persoane care veneau deja tensionate nu doar fizic, ci și emoțional, obosite de atâtea încercări. Ce am observat este că, în durerea cervicală cronică, există o componentă profundă care ține de sistemul nervos – nu doar de mușchi, nu doar de postură. Iar când sistemul e deja într-o stare de alertă, orice lucru agresiv, oricât de bine intenționat, poate fi interpretat de corp ca o altă formă de stres.

Terapia Bowen, spre exemplu, oferă corpului o invitație, nu o comandă. Prin mișcări delicate, dar precise, ajunge acolo unde mușchiul, fascia, nervii au nevoie de sprijin ca să-și regăsească echilibrul. Ce mi-a plăcut cel mai mult în toți acești ani este că, de multe ori, după o sesiune blândă, clientul spune „Parcă nu s-a întâmplat nimic în timpul ședinței… dar azi nu mă mai doare.” Asta e magia sistemului nervos: are nevoie să i se vorbească pe limba lui, nu să fie împins.

Când durerea cervicală persistă, nu înseamnă că ai nevoie de mai multă presiune. Poate ai nevoie de mai puțină. De o pauză, de un spațiu în care corpul să nu mai fie forțat să reziste. E acolo un dialog tăcut între cap, gât, umeri și tot restul corpului – iar un terapeut bun știe când să intervină și când să lase corpul să își spună povestea.

Dacă simți că ceea ce faci deja nu mai dă rezultate, nu înseamnă că nu ești un terapeut bun. Poate doar e momentul să înveți să lucrezi altfel. Iar când înveți să asculți în loc să împingi, lucrurile încep să se așeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + twenty =